De ziekte van Lyme is eenvoudig te voorkomen door op tekenbeten te controleren als u buiten in het groen bent geweest. Het is belangrijk te weten hoe u dat doet en wanneer. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die vaker buiten komen of vaker door teken worden gebeten dan anderen. Denk aan kinderen, boswachters en andere ‘groenwerkers’ of ouderen die veel in de tuin zijn.
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.
Teken kunnen zich overal vastbijten, maar vooral in liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Controleer daarom ook of er teken op uw kleding of op uw picknickkleed zitten. Laat iemand anders controleren op de plekken die u zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Bekijk de korte instructiefilm van het RIVM over het controleren op teken.
U hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is als de teek al langer dan 24 uur op uw huid heeft gezeten. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten als u de teek binnen 24 uur heeft weggehaald. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.
Op de website van het RIVM leest u meer over het voorkomen van de ziekte van lyme. U kunt hier o.a. naar een instructiefilmpje, tekenradar, de app tekenbeet.
*Bron: RIVM
Wilt u deze pagina delen via Social media? Accepteer dan eerst de functionaliteit cookies.