Rooming-in

Het BovenIJ ziekenhuis biedt familieleden / mantelzorgers de mogelijkheid om ook buiten de reguliere bezoektijden bij de patiënt te blijven. Dit noemen we rooming-in. Hierdoor kan één persoon 24 uur per dag bij de patiënt aanwezig zijn. Rooming-in is mogelijk op alle verpleegafdelingen op de 3e etage.

Waarom rooming-in?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom we u vragen om vaker aanwezig te zijn in het ziekenhuis. Dit kan nodig zijn omdat uw naaste bijvoorbeeld ernstig ziek, verward (delier) en/of angstig is. Ook wanneer een patiënt in zijn/haar laatste levensfase is, kan de aanwezigheid en ondersteuning van een vertrouwd persoon helpen om de onrust en angst te verminderen of draaglijker te maken.

In overleg met de verpleegkundige is rooming-in ook mogelijk bij patiënten die speciale aandacht behoeven.

Afspraken omtrent overnachten

  • De slaapfaciliteit bestaat uit een opklapbed / slaapbank.
  • Iedere ochtend wordt het opklapbed of slaapbank, door de persoon die in-roomt, ingeklapt.
  • Lakens, dekens, handdoek en een washandje zijn aanwezig.
  • Nachtkleding en toiletartikelen dient de persoon die in-roomt zelf mee te nemen.
  • Er kan gebruik gemaakt worden van de douche op de afdeling/kamer.

Met de patiënt (voor zover mogelijk) en familie / mantelzorger(s) worden afspraken gemaakt over de rol die de familie / mantelzorger(s) wil c.q. kan spelen in de zorgverlening aan hun naaste. De afspraken worden vastgelegd in het verpleegkundig dossier (activiteitenplan).

Het is belangrijk om dagelijks te bekijken of rooming-in het gewenste effect heeft op uw naaste. Ook is het belangrijk om dagelijks te overleggen hoe het voor u is en wat uw en onze verwachtingen zijn. Rooming-in vergt namelijk veel meer van u dan een gewoon bezoek aan uw naaste. De verpleegkundige die uw naaste verpleegt, bespreekt dit dagelijks met u.

Zorg dat u het rooming-in afwisselt met rustmomenten elders. Merkt u dat het desondanks te belastend voor u wordt? Bespreek dit dan met de verpleegkundige die verantwoordelijk is voor uw naaste.

Afspraken omtrent catering

  • Maaltijdbonnen zijn tegen betaling verkrijgbaar bij de BrasserIJ (winkel centrale hal, begane grond).
  • De persoon die in-roomt kan tegen inlevering van een maaltijdbon een maaltijd van de voedingsassistent ontvangen. Hierbij wordt rekening gehouden met uw eventuele wensen, zoals vegetarisch of koosjer eten.
  • Koffie, thee en limonade is gratis beschikbaar op de afdeling (ook voor bezoek). Mocht u eigen etenswaren meenemen, dan kunt u deze bewaren in een centrale koelkast. Zorg wel dat uw naam, de datum en de tijd op de verpakking staan.

Uitgangspunten rooming-in

  • 1 meerderjarig familielid of ander betekenisvol persoon uit het sociale netwerk (buren, vrienden, collega’s of kennissen) kan 24/7 bij de patiënt aanwezig zijn.
  • Participatie in de zorg draagt bij aan het welbevinden van de patiënt en is daarom vanzelfsprekend.
  • De persoon die in-roomt draait mee in het dagritme van de afdeling.
  • De persoon die in-roomt respecteert de regels van de afdeling en de werkzaamheden van het medisch en niet-medisch personeel en houdt rekening met medepatiënten.
  • De persoon die in-roomt houdt zich aan de gedragsregels voor patiënten en bezoekers.
  • Overig bezoek is welkom binnen de bezoektijden van de afdeling en dient zich te houden aan de gedrag- en huisregels voor patiënten en bezoekers.
  • Het bezoek kan gebruik maken van de reguliere voorzieningen van het ziekenhuis.
  • De verpleegkundige blijft verantwoordelijk voor de zorg. Als dat gewenst is, zal zij u vragen om mee te helpen bij zorgtaken.
  • De verpleegkundige kan u ook vragen om even van de kamer af te gaan wanneer er zorgactiviteiten plaatsvinden.
  • Als uw naaste een onderzoek of behandeling moet ondergaan, overleg dan met de verpleegkundige of u daarbij aanwezig kan zijn.
  • Houd rekening met de rust van uw naaste en de andere patiënten op de afdeling. Dit betekent onder andere dat u mobiel mag bellen, maar dat we u vragen om dit discreet te doen.

 

Faciliteiten

In de centrale hal van het BovenIJ ziekenhuis is een giftshop/restaurant aanwezig. Hier kunt u tegen betaling iets eten of drinken. Gebruik maken van wifi is gratis.

Aansprakelijkheid

Het BovenIJ ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal van uw persoonlijke eigendommen. Laat daarom kostbare spullen bij voorkeur thuis.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u altijd terecht bij een verpleegkundige van de afdeling waar uw naaste verblijft.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven