Leven in reservetijd
Floris kreeg tot twee keer toe te horen dat hij longkanker had
Floris kreeg in 2021 een schokkende diagnose: longkanker, met een levensverwachting van slechts drie tot vier maanden. Drie jaar later deelt hij zijn verhaal over de behandelingen in het BovenIJ en de impact die deze ziekte op zijn leven heeft.
Een onverwachte diagnose
"Ik ging naar de huisarts omdat ik een heel lage hartslag had. Ik voelde me ook wat duizelig en kon niet goed op mijn benen staan," vertelt Floris. “De huisarts stuurde mij door naar het BovenIJ. Daar zagen ze op de foto duidelijk dat ik longkanker had. Dat was flink schrikken.”
Intensieve behandeling
Na de diagnose begon Floris aan een intensieve behandeling in het BovenIJ. “Ik kwam onder behandeling van dokter Thönissen, mijn longarts, en zij stelde voor om met chemo- en immunotherapie te beginnen. De chemotherapie werd vier keer om de zes weken toegediend en viel mij in het begin mee. De eerste twee keren had ik weinig last. Maar daarna begon ik me steeds futlozer te voelen. Gelukkig reageerde mijn lichaam goed op de immunotherapie. Die werd gelijk toegediend met de chemo’s, maar daar had ik eigenlijk helemaal geen last van. Voor mijn gevoel deed het wonderen, zonder dat ik er zelf iets van merkte.”
Dezelfde verpleegkundigen
Het contact met de verpleegkundigen in BovenIJ vond Floris heel bijzonder. “Het is daar zo menselijk en warm. De verpleegkundigen kennen je bij naam en kennen je verhaal. Dat komt ook doordat ik steeds dezelfde verpleegkundigen zag. Ik voelde mij echt gehoord. Dat heeft me enorm geholpen om door de zware behandelingen heen te komen.”
Schrijnende prognose
Aan het begin van zijn behandeling werd Floris verteld dat hij misschien nog maar drie tot vier maanden te leven had. "Dat was echt een klap. Het is moeilijk om dat te horen, vooral voor mijn vrouw en dochter die erbij waren toen de dokter dat vertelde. Je voelt je machteloos, maar ik besloot om ervoor te gaan."
Een nieuwe tegenslag
Na de chemotherapie en immunotherapie bleef Floris onder controle. Elke drie maanden moest hij terugkomen voor scans en onderzoeken. "Toen ik de eerste keer na 6 maanden terugging voor controle, bleek dat de kanker terug was. Dat was opnieuw een klap. Je denkt dat je er misschien vanaf bent en dan is het ineens weer terug. Deze keer waren er gelukkig geen uitzaaiingen, wat betekende dat een operatie mogelijk was. BovenIJ doet deze operaties niet zelf, maar werkt hiervoor samen met andere ziekenhuizen in de regio. In dit geval ging ik naar het VUmc (tegenwoordig Amsterdam UMC, locatie VUmc). Hier hebben ze een deel van de boven- en onderkant van mijn long verwijderd. Het was een flinke operatie, maar het moest gebeuren. Helaas kreeg ik na de operatie complicaties en was nog een operatie nodig. Uiteindelijk heb ik anderhalve maand in het ziekenhuis gelegen. Het was een zware periode, maar gelukkig zijn we er doorheen gekomen.”
Een half jaar later
Nu, een half jaar later, gaat het weer goed met Floris. “Het enige vervelende is dat mijn COPD door de chemotherapie is verergerd. Ik merk dat ik sneller moe ben en mijn energie sneller opraakt, maar ik probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven.”
De angst voor terugval blijft, geeft Floris toe. “Elke keer als ik voor controle moet, is het spannend. Je blijft toch bang dat de kanker weer terugkomt. Maar voor nu gaat het goed, en daar ben ik dankbaar voor.”
Reservetijd
“Ik kan niet genoeg benadrukken hoe fijn het was in het BovenIJ. De verpleegkundigen, de artsen, iedereen was zo betrokken. Het was echt een warm bad. Ook de samenwerking tussen het BovenIJ en VUmc verliep soepel. Ze wisten altijd precies van elkaar wat er speelde. Dat gaf mij veel vertrouwen.”
Ondanks alle tegenslagen en uitdagingen voelt Floris zich dankbaar voor de extra tijd die hij heeft gekregen. “Ze gaven me drie maanden en nu zijn we drie jaar verder. Dat voelt als een cadeautje. Ik zeg altijd: ik leef nu in reservetijd.”
De juiste zorg op de juiste plek
Voor oncologische (kanker) zorg, werkt BovenIJ samen met andere ziekenhuizen in regionaal netwerk OncoNovo+. Zo krijgen patiënten de beste oncologische zorg. Het streven is dat 95% van de kankerbehandelingen dicht bij huis zijn. Voor meer specialistische zorg kan het zijn dat de patiënt naar een van de expertisecentra binnen het netwerk gaat.
Longarts Thönissen: 'In het geval van Floris was het een voordeel dat de complexe operatie in het VUmc kon plaatsvinden, maar dat hij voor de andere behandelingen in het BovenIJ terecht kon. Zorg dichtbij als het kan en verder weg als het nodig is. De samenwerking tussen ziekenhuizen bestaat al langer, maar is in 2023 geformaliseerd in OncoNovo+.'