Hartrevalidatie in het BovenIJ ziekenhuis én thuis

Bob Couzij, patiënt hartrevalidatie
golf
  1. Home
  2. Gezonder in Noord
  3. Patiënten vertellen
  4. Dhr. Couzij over hartrevalidatie
Ik ben zeer tevreden over de medische begeleiding. In het traject was veel persoonlijke aandacht.

Het doormaken van een hartziekte of een hartoperatie is ingrijpend. Voor de patiënt en de naasten ontstaat er veelal een ‘nieuwe situatie’, waarbij gevoelens van angst en onzekerheid een rol spelen.

Om het herstel tijdens en na de opname te bevorderen én de ervaringen een plek te geven, kunnen patiënten meedoen aan het hartrevalidatieprogramma. Bob Couzij vertelt over zijn ervaring met het programma. Op het moment dat wij hem spreken, is hij bezig met zijn laatste training in het BovenIJ ziekenhuis.

Bob Couzij: “Met hartklachten kwam ik terecht in het BovenIJ ziekenhuis. Na onderzoek werd ik gedotterd en werd een stent geplaatst vlakbij mijn hart. Aansluitend volgde ik het hartrevalidatieprogramma. Dit bestaat uit een aantal bijeenkomsten waar je informatie krijgt over de ziekte, medicatie, risicofactoren, voeding en alles wat daarbij komt kijken. Tijdens één van de bijeenkomsten kreeg ik van dr. Bakx uitleg over de werking van de medicijnen. Ook heb ik samen met mijn vrouw de bijeenkomst over voeding bezocht. We waren best gewend om verantwoord te eten, maar ik houd erg van snoepen. Dat probeer ik nu wel te minderen. Ik heb nog wel wat bijwerkingen van de medicijnen, maar dat is te doen.”

Fysieke training

Bij het hartrevalidatieprogramma hoort een training waar je je fysieke grenzen leert kennen en leert om te gaan met fysieke beperkingen. Bob Couzij: “Ik voel dat mijn conditie is verbeterd door de fysieke training en de ademhalings- en ontspanningsoefeningen. En na 12 lessen zit het er na vandaag voor mij op. Ik ben zeer tevreden over de medische begeleiding. In het traject was veel persoonlijke aandacht en voor onze groep waren er meestal twee fysiotherapeuten aanwezig. Nu ga ik thuis verder trainen."

Volhouden loont

Een paar maanden later spreken we Bob Couzij weer. Na het programma in het ziekenhuis is het belangrijk dat hartpatiënten in beweging blijven en de nieuwe levensstijl vasthouden. En dat lukt hem aardig.

Bob Couzij: “Met mij gaat het goed. Ik train nu één keer per week bij een fysiotherapiepraktijk in mijn buurt. Ik was laatst bij de cardioloog en alle uitslagen waren goed. Ik dacht eerst nog dat ik de oefeningen thuis ook wel kon doen, maar na 2-3 weken verwatert dat toch. Nu word ik goed begeleid en voel me fit. Je houdt het beter vast en het geeft zelfvertrouwen.”

Gezonde leefstijl

Naast de training is ook het vasthouden van een gezonde leefstijl belangrijk. Bob: “Dat gaat ook goed. Mijn vrouw en ik leefden al gezond en letten ook op onze voeding. Maar we eten normaal. Ik laat mijn gehaktballetje niet staan. Maar wel minder zoetigheid en minder zout. Daar let ik op. Ook probeer ik zoveel mogelijk de trap te gebruiken, te fietsen en te wandelen. Ik was erg geschrokken na de dotterbehandeling. Maar als ik zie wat ik nu doe en kan, dan geeft me dat weer vertrouwen voor de toekomst.”

Volhouden is belangrijk, ook buiten het ziekenhuis

Na het hartrevalidatieprogramma hebben patiënten vaak moeite om de nieuwe actieve leefstijl vast te houden. Dat kan een risico zijn voor een nieuwe hartziekte. Daarom is het belangrijk dat patiënten ook na het programma in de eigen buurt blijven trainen en gezond blijven leven. Een goede afstemming tussen ziekenhuis, huisarts en de fysiotherapeut in de buurt kan daarbij helpen. De patiënt komt dan in de eigen buurt ook op de juiste plek voor ondersteuning. De hartrevalidatie helpt patiënten bij het terugkrijgen van het vertrouwen in het eigen lichaam en het aanpassen van de leefstijl en verbetert zo de kwaliteit van leven.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde afdelingen

Ik ben zeer tevreden over de medische begeleiding. In het traject was veel persoonlijke aandacht.
Terug naar bovenScroll naar boven