Zoutbelastingstest op de dagbehandeling
U heeft samen met uw dokter besloten om een zoutbelastingstest te doen. Hier leggen we uit wat dat betekent.
Wat gebeurt er bij deze test?
De bijnieren zijn kleine organen net boven uw nieren. Een deel van de bijnieren, de bijnierschors, maakt aldosteron. Dit is een hormoon dat helpt om zout in uw lichaam te houden, wat belangrijk is voor uw bloeddruk.
Als uw lichaam te veel zout vasthoudt, kan uw bloeddruk te hoog worden. Normaal gesproken helpen uw nieren om het extra zout uit te plassen als uw aldosteron niveau laag is. Maar, als uw lichaam te veel aldosteron maakt, zelfs wanneer het niet nodig is, dan plassen uw nieren het zout niet goed uit. Hierdoor blijft uw bloeddruk hoog.
Tijdens de zoutbelastingstest krijgt u vier uur lang extra zout via een infuus toegediend. Normaal gesproken zou uw aldosteron niveau moeten dalen als u extra zout krijgt. Als uw aldosteron niveau niet daalt, betekent het dat uw lichaam te veel aldosteron maakt.
Voorbereiding op uw test
Voordat u de test doet, bespreekt uw dokter met u welke medicijnen u moet stoppen. Als u kaliumtabletten gebruikt, moet u die wel blijven innemen. U mag vanaf middernacht voor de test niet meer roken.
Op de ochtend voor de test mag u een klein ontbijt hebben. Dit ontbijt kan bestaan uit een kopje thee en twee beschuitjes met iets erop. Na dit ontbijt mag u niets meer eten tot na de test. U mag wel af en toe een slokje water drinken. Vertel de verpleegkundige welke medicijnen u hebt gestopt.
Dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek moet u zich om 9.00 uur melden bij het dagcentrum. Dit is op de tweede verdieping; de dagbehandeling 2 West. U kunt bellen naar het nummer 020-6346441 als u vragen heeft.
Tijdens het onderzoek moet u blijven zitten. U mag naar het toilet gaan, maar u mag niet rondlopen. In het laatste half uur van de test moet u blijven zitten. We meten uw bloeddruk. Ook krijgt u een infuus. Ongeveer 15 minuten nadat het infuus is aangelegd, nemen we bloed af om het kaliumgehalte te checken. Als het kaliumgehalte te laag is, krijgt u een kaliumdrankje. Na 1 uur checken we het nog eens. De test gaat door als het kaliumgehalte goed is.
U krijgt een vloeistof via een slangetje in uw arm. Dit duurt 4 uur. Als de tijd voorbij is, sluit de verpleegkundige het slangetje even af. Dan nemen we nog wat bloed af. Daarna haalt de verpleegkundige het slangetje uit uw arm. De plek waar het slangetje zat, wordt bedekt met een pleister of een klein verband.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek neemt ongeveer 5 uur in beslag.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u direct naar huis gaan. U kunt met uw eigen auto rijden of het openbaar vervoer gebruiken. Het verbandje of de pleister die u heeft, mag u dezelfde avond nog verwijderen.
Uitslag
Het duurt tussen de 4 en 6 weken voordat we de uitslag hebben. U hoort de uitslag van uw dokter in de polikliniek of tijdens een telefoongesprek.
Contactinformatie afdelingen
Interne geneeskunde polikliniek
Telefoonnummer | 020-634 6296 |
Route | 48 |