Medische Psychologie voor Kind en Jeugd - Folder voor ouders/verzorgers
Een van onze medisch specialisten heeft uw kind doorverwezen naar de afdeling Medische Psychologie. In deze folder vindt u meer informatie over hoe de kinder- en jeugdpsychologen op deze afdeling werken.
De kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis
Heeft uw kind veel last van pijn waar geen medische oorzaak voor gevonden is? Heeft uw kind een nare medische ervaring meegemaakt? Worden er problemen ervaren bij uw kind in het omgaan met een (chronische) ziekte? Of spelen er problemen waardoor de lichamelijke klachten van uw kind verergeren? Omgaan met lichamelijke klachten, een chronische ziekte of medisch onderzoek kan moeilijk zijn voor een kind en zijn/haar omgeving. Wij, de kinder- en jeugdpsychologen van het BovenIJ Ziekenhuis, helpen u en uw kind graag. De kinder- en jeugdpsychologen hebben veel kennis over hoe lichamelijke klachten en psychisch welzijn met elkaar samenhangen. Samen met u en uw kind kijken we op welke manier klachten met elkaar samenhangen en hoe hiermee om te gaan. Een behandeling bij een psycholoog in het ziekenhuis is meestal kortdurend en gericht op de klachten. We werken hierbij nauw samen met de behandelend medisch specialist en, indien nodig, met anderen zoals school. Als ouder/verzorger wordt u, afhankelijk van de leeftijd van uw kind in meer of mindere mate bij de behandeling betrokken.
Wanneer kan de kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis u en uw kind helpen?
Uw kind kan voor verschillende klachten en/of problemen naar een kinder- en jeugdpsycholoog verwezen worden. Een aantal voorbeelden zijn:
- Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid.
- Het omgaan met een chronische aandoening zoals allergieën, astma, epilepsie of coeliakie.
- Angst voor een medische ingreep of behandeling.
- Trauma na een medische ingreep.
- Eet-, slaapproblemen en overmatige onrust bij jonge kinderen.
Hoe nu verder?
Na de verwijzing door de behandeld medisch specialist wordt uw kind afhankelijk van de drukte, direct opgeroepen of op een wachtlijst bij ons geplaatst. U ontvangt hierover een brief in het patiëntenportaal van uw kind. Zodra uw kind aan de beurt is, neemt ons secretariaat telefonisch contact met u op voor het inplannen van een eerste afspraak (intakegesprek ofwel kennismakingsgesprek) bij een van de kinder- en jeugdpsychologen. Voorafgaand aan het intakegesprek ontvangt u een toestemmingsformulier. Het is belangrijk dat dit formulier volledig ingevuld en ondertekend teruggestuurd is vóór de eerste afspraak met de kinder- en jeugdpsycholoog. Het toestemmingsformulier meenemen naar de eerste afspraak kan natuurlijk ook.
Eerste afspraak bij de kinder- en jeugdpsycholoog (kennismakingsgesprek)
In het eerste gesprek maken wij kennis met u en uw kind. De kinder- en jeugdpsycholoog stelt in dit gesprek vragen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de klachten van uw kind en zijn/haar leefsituatie.
In hetzelfde gesprek of in een vervolggesprek wordt er gezamenlijk met u en uw kind een plan van aanpak opgesteld. Dit kan bestaan uit psychologisch onderzoek, behandeling of begeleiding door een kinder- en jeugdpsycholoog in het ziekenhuis. Als we denken dat uw hulpvraag en die van uw kind meer past bij een andere hulpverleningsinstantie, kunnen we ook naar een andere instantie doorverwijzen.
Psychologisch onderzoek
Psychologisch onderzoek wordt ingezet wanneer het nodig is de klachten van uw kind beter te begrijpen om vervolgens de juiste behandeling en/of verwijzing in te kunnen zetten. De kinder- en jeugdpsycholoog voert dan gesprekken met uw kind en, als dat wenselijk is, ook met u als ouders/verzorgers. Daarnaast kunnen er tests of vragenlijsten worden afgenomen bij uw kind en/of wordt u gevraagd een vragenlijst in te vullen over uw kind, zoals ontwikkelingsonderzoek, intelligentieonderzoek, neuropsychologisch onderzoek en/of sociaal-emotioneel onderzoek. In een adviesgesprek bespreekt de psycholoog de uitkomsten met u als ouders/verzorgers en uw kind. Samen wordt er gekeken of een vervolgtraject nodig is, binnen onze afdeling of ergens anders.
Behandeling
De kinder- en jeugdpsycholoog stelt in overleg met u en uw kind een behandelplan op met specifieke behandeldoelen. Afhankelijk van uw hulpvraag en die van uw kind zijn er gesprekken met uw kind, u als ouder/verzorger of met jullie samen. Soms zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Er kunnen meer behandelingen mogelijk zijn. De psycholoog legt uit wat de voor- en nadelen van elke behandeling zijn. Wat de beste behandeling is, verschilt per persoon. We besluiten samen welke behandeling het beste bij jou past. De meest gebruikte behandelingen zijn: cognitieve gedragstherapie, traumaverwerking met EMDR of Write junior, medische hypnose en ACT.
Toestemming
Voor het eerste bezoek wordt gevraagd aan ouders/verzorgers met ouderlijk gezag toestemming te geven voor psychologische behandeling of onderzoek van kinderen onder de 16 jaar. Bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar moet uw kind ook zelf toestemming geven. Als één ouder het volledige ouderlijk gezag heeft, moet er schriftelijk bewijs van het gezag meegebracht worden naar de eerste afspraak. Het intakegesprek kan pas plaatsvinden als het toestemmingsformulier is ondertekend en ingeleverd.
Dossiervorming
De psychologen in het BovenIJ ziekenhuis zijn BIG-geregistreerde psychologen. De kinder- en jeugdpsychologen rapporteren in een afgeschermd dossier binnen het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit betekent dat andere specialisten en ziekenhuismedewerkers het dossier dat de psycholoog bijhoudt niet kunnen lezen en/of bekijken. De rapportages van de kinder- en jeugdpsycholoog zijn op dit moment nog niet inzichtelijk voor u en uw kind in het patiëntenportaal. Bij behoefte aan inzage kunnen u en uw kind dit aangeven bij de behandelend psycholoog. De kinder- en jeugdpsycholoog staat in nauw contact met de behandelend specialist en overlegt waar dat nodig is voor over de behandeling van uw kind. Informatie wordt alleen gedeeld met andere instanties of hulpverleners, zoals de huisarts, als er vanuit ouders en kind (afhankelijk van de leeftijd van het kind) toestemming wordt geven.
Vertrouwelijke informatie
De kinder- en jeugdpsychologen hebben een beroepsgeheim. Dit betekent dat wat u en uw kind met de psycholoog bespreekt geheim blijft. De leeftijd van uw kind speelt hierbij ook een rol. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen waarin veiligheid in het geding is wordt hiervan af geweken. Wanneer dit nog is, wordt dit altijd eerst met u en/of uw kind besproken van tevoren.
Kosten
Aan het kennismakingsgesprek, het onderzoek en de behandeling van de psycholoog zijn voor u geen kosten verbonden. Deze kosten zijn inbegrepen in de medische zorg die u in het ziekenhuis krijgt.
Kwaliteit
De psycholoog streeft een zo goed mogelijke dienstverlening na. Als er zaken zijn die u niet begrijpt, nog vragen over hebt of waar u ontevreden over bent, bespreken wij die graag met u. Mocht dit niet tot een oplossing leiden dan kunt u zich wenden tot de klachtenbemiddelaar van het ziekenhuis.
Beroepscode
De psychologen zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut van Psychologen en daarmee gebonden aan de beroepscode. Voor meer informatie kunt u kijken op psynip. Alle psychologen van het BovenIJ ziekenhuis vallen onder het tuchtrecht van de wet BIG en onder de WGBO.
Vragen stellen via BeterDichtbij app
Is er een vraag over de behandeling? Dan kan deze makkelijk aan de kinder- en jeugd psycholoog gesteld worden via de BeterDichtbij app. Via deze app kan er ook beeldbelcontact plaatsvinden met de kinder- en jeugdpsycholoog. Download de BeterDichtbij app gratis op uw mobiele telefoon of die van uw kind.
Heeft u nog vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Medische psychologie.
Contactinformatie afdelingen
Medische psychologie polikliniek
Openingstijden | van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur |
Telefoonnummer | 020-634 6206 |
Route | 2e etage – zuid |