aandoening

Hoge oogdruk (oculaire hypertensie)

golf
  1. Home
  2. Aandoening & behandeling
  3. Hoge oogdruk (oculaire hypertensie)
Hoge oogdruk kan schade veroorzaken en u kunt zelfs glaucoom krijgen, een ziekte van de oogzenuw. In het BovenIJ ziekenhuis kunnen we hoge oogdruk onderzoeken en behandelen.

Herken oculaire hypertensie

In de ogen wordt steeds kamerwatervocht gemaakt. Dit is iets anders dan traanvocht, dat bovenop het oog ligt. Het vocht in het oog zorgt voor een bepaalde druk: oogdruk. Hierdoor heeft het oog zijn ronde vorm. Als in het oog te veel vocht wordt aangemaakt, krijgt u een hoge oogdruk: oculaire hypertensie. Dit kan uw oogzenuw beschadigen. Dan heeft u geen oculaire hypertensie meer, maar glaucoom. Hoge oogdruk geeft in het begin geen klachten. Misschien ziet uw oog minder goed, maar wordt dit gecorrigeerd door het andere oog. Later zult u steeds minder gaan zien.

Oorzaken oculaire hypertensie

Er zijn een paar zaken die kunnen zorgen voor oculaire hypertensie:

  • Als oculaire hypertensie in de familie voorkomt.
  • Wanneer u bepaalde geneesmiddelen gebruikt, zoals Prednison.
  • Lage of hoge bloeddruk.
  • Hart- en vaatziekten die invloed op uw oog hebben.

Oculaire hypertensie onderzoeken

Om te ontdekken of u oculaire hypertensie heeft, wordt uw oogdruk gemeten met een luchtpufmeting. U zet bij de luchtpufmeting  uw kin op een steuntje en kijkt naar een scherm. Intussen wordt er een luchtpufje in uw oog geblazen. Dit onderzoek doet geen pijn. 

Soms maken we in het BovenIJ ziekenhuis een OCT-scan. Dit is een onderzoek waarbij we een foto maken van het netvlies of de oogzenuw. Dit doen we met behulp van infrarood licht. U krijgt van tevoren oogdruppels, zodat uw pupillen wijder worden en de arts alles goed kan zien. Dit onderzoek doet geen pijn. Na het oog met druppels verdoofd te hebben, kunnen we met een speciaal lensje kijken naar het filtersysteem waar kamerwater wordt afgewaterd.

Behandeling oculaire hypertensie

Heeft u glaucoom? Dan overlegt de oogarts met u welke behandeling u krijgt. Heeft u geen glaucoom, maar wel oculaire hypertensie? Dan is een behandeling niet altijd nodig. Dit hangt af van uw situatie. De oogarts bespreekt met u of het nodig is uw oogdruk te behandelen en hoe vaak u moet terugkomen voor controle.

In het BovenIJ ziekenhuis behandelen we oculaire hypertensie met oogdruppels. Bij sommige vormen van hoge oogdruk kan een laserbehandeling helpen. Hiervoor kunt u in het BovenIJ terecht.

Praktische informatie

  • Telefoonnummer 020-634 6282
  • Route 26

Specialisme

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.

Terug naar bovenScroll naar boven