Specialisme

Anesthesiologie

Ik hoop mijn patiënten rust en vertrouwen te kunnen geven

Aukje Betlem
anesthesioloog en pijnspecialist
golf
  1. Home
  2. Specialisme & afdeling
  3. Anesthesiologie

Anesthesiologen zijn artsen die zich bezighouden met de verdoving die u nodig heeft voor een operatie of onderzoek. 

Soorten verdoving

Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. De meest bekende is de algehele anesthesie of narcose, waarbij we het hele lichaam verdoven en u tijdelijk buiten bewustzijn bent. Plaatselijke verdoving  zorgt ervoor dat een groter gedeelte van het lichaam, zoals een arm, een been of het hele onderlichaam, tijdelijk gevoelloos is. U blijft dan wakker tijdens de operatie. Als u dat liever wilt, kunt u een slaapmiddel krijgen.

Onderzoek

Voor een operatie krijgt u een afspraak voor een bezoek aan de preoperatieve polikliniek. Of u heeft een videobelafspraak via BeterDichtbij. U bespreekt dan met de anesthesioloog of anesthesiemedewerker welke vorm van verdoving het beste bij u én de ingreep past. Dit heeft onder andere te maken met uw gezondheidssituatie. Soms is aanvullend onderzoek, zoals een ECG of laboratoriumonderzoek, nodig. Of we vragen met uw goedkeuring informatie op bij een andere behandelaar.

De verdoving

Voor de operatie komt u naar het ziekenhuis voor opname op een verpleegafdeling of in het Dagcentrum. Een verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep en geeft u door de anesthesioloog voorgeschreven medicijnen. U gaat dan naar de zogenaamde holding; een soort wachtruimte waar u een infuus krijgt en wordt aangesloten aan de monitor. Krijgt u een plaatselijke verdoving? Dan krijgt u deze meestal op de holding. In de operatiekamer maakt u kennis met het operatieteam. Na de laatste controle dient de anesthesioloog met de anesthesiemedewerker de narcose of ruggenprik toe.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie houdt de anesthesiemedewerker uw conditie in de gaten. We controleren uw bloeddruk, hartslag en ademhaling, net als de diepte van de narcose. Als dit nodig is, kunnen we de narcose bijstellen. 

Na de operatie

Aan het einde van de ingreep brengen we u naar de verkoeverkamer, waar u rustig kunt bijkomen. Als u voldoende hersteld bent, kunt u naar de verpleegafdeling of het Dagcentrum. Voor ontslag krijgt u meestal nog een recept met pijnstillers die u kunt afgeven bij de apotheek van het BovenIJ of uw eigen apotheek.  

Vragen stellen via BeterDichtbij app

Tijdens het bezoek aan de preoperatieve polikliniek of de videobelafspraak kunt u al uw vragen stellen over de verdoving. Heeft u vragen over de operatie? Zoals wat er precies gaat gebeuren of wanneer u weer mag werken? Die vragen kunt u beter stellen aan uw behandelend arts.

Heeft u na het bezoek aan de preoperatieve polikliniek of de videobelafspraak toch nog vragen over de verdoving? Dan kunt u deze stellen via de BeterDichtbij app of aan medewerkers van de polikliniek. Wij streven ernaar u binnen 3 werkdagen te antwoorden.

Afspraak en contact

  • Telefoonnummer 020-634 6287
  • Route 32

Aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Binnenkort ondergaat uw kind een operatie. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie (narcose of verdoving) nodig. Op de kinderafdeling bereiden we de operatie samen met u en uw kind voor. In deze folder staat omschreven wat u kunt verwachten.

Lees meer

Binnenkort ondergaat u een operatie in het BovenIJ ziekenhuis. Uw behandelend specialist heeft u daarover geïnformeerd. Bij die operatie is een vorm van anesthesie nodig. In de bijgevoegde folder leest u meer over verschillende vormen van anesthesie en de gang van zaken op de operatie dag. Als u na het lezen nog vragen heeft, stel die dan gerust aan de anesthesioloog of de verpleegkundige.

Lees meer

Als u pijnstilling nodig heeft kunt u in ons ziekenhuis kiezen voor een ruggenprik (epidurale anesthesie). De ruggenprik geeft de beste pijnstilling bij een bevalling. U bent helder tijdens de bevalling, en de baby heeft er geen last van.

Lees meer
Bekijk aandoeningen, behandelingen en onderzoeken

Gerelateerde afdelingen

Gerelateerde specialismen

"Tijdens de bevalling kon ik gebruik maken van twee nieuwe draadloze ctg-apparaten en heb ik ook nog een tijdje onder de warme (massage) douche gestaan. Dit heeft mij echt geholpen tijdens de bevalling.“

Els (32), beviel in het BovenIJ

Els uit Den Ilp liep vanwege haar zwangerschap onder controle in het BovenIJ. “Dat is normaal als je zwanger bent van een meerling. De controles zijn dan niet bij een verloskundige praktijk in de buurt, maar in het ziekenhuis. In mijn omgeving hoorde ik goede verhalen over het BovenIJ ziekenhuis. Ook wonen we vlakbij het BovenIJ en mijn man werkt er in de buurt. Zo kon hij regelmatig mee naar controle afspraken.” 

Lees de hele ervaring
Terug naar bovenScroll naar boven